Mediu

Începand cu 2015 am început să cunosc mai bine zona de digitalizare a proceselor unei companii reprezentând o companie românească de servicii software parte a unui Grup din Germania. Segmentul de companii care au un grad de digitalizare mediu sunt acele companii care au trecut prin primele etape de dotare cu tehnologie și implementare a unor sisteme, aplicații și soluții. Nicio companie nu se naște mare din prima. Hai să vedem ce fac aceste companii, ce strategie de digitalizare adoptă și de ce. Companiile ajung într-un moment la concluzia că business-ul a crescut atât de mult încât Furnizorul actual de sisteme din categoria dinainte nu mai ține pasul cu creșterea, atenție mă refer în special la capacitatea Furnizorului de a dezvolta sistemul și de a oferi servicii plus valoare adăugată companiei.

Sunt unele companii care nu simt, nu ajung la concluzia aceasta și atunci intervine rolul vânzătorului de soluții sau sisteme de digitalizare care creează nevoia sau mai bine zis îi arată, îl consiliază ce fac alte firme de mărimea lor, ce fac alte firme în țări mai avansate economic sau ce soluții implementează firme din același domeniu.

Orice companie care se dezvoltă în mod accelerat, care crește, dezvoltă linii noi de business are zone din activitatea operațională, raportare sau de altă natură care nu mai sunt bine acoperite de sistemele sau aplicațiile deja implementate. 

Mai nou un prim pas pe care îl fac aceste companii este acela de a automatiza munca manuală repetitive prin implementarea robotilor software sau hardware care utilizează aceleasi sisteme dar lucrează mult mai rapid, procesează un număr mult mai mare de date și informații fără erori. Vorbim în aceste cazuri de aplicații și platforme din familia RPA sau RDA (Robotic Process Automation, Robotic Desktop Automation).

Un alt pas agreat de firme in această fază este implementarea unor soluții care să rezolve problemele generate de o altă sursă care creează probleme intr-o firmă si anume hârtia, documentele pe suport fizic. Problema arhivei și a modului în care circulă, se verifică și se aprobă documentele într-o firmă a fost o temă pe care managemetul firmei a tot amânat-o până în momentul în care fie văd o soluție de DMS (Document Management System), fie apar probleme mari, amenzi sau pierderi de discount-uri furnizori sau plăți greșite (de mai multe ori aceleași facturi), furturi, negăsirea unor documente, facturi clienți.

De multe ori discuțiile cu companiile pornesc din aceste prime zone, vizibile, tangibile. Exact ca și în exemplele dinainte după o anumită perioadă în care rezolvi problemele inițiale apare nevoia unificării sau controlului asupra sarcinilor efectuate de oameni sau roboți.

Apar astfel în discuție zona fluxurilor de lucru, cum se efectuează ele acum, daca sunt eficiente așa cum sunt sau ar trebui îmbunătățite. Majoritatea companiilor lucrează după anumite proceduri si procese bine știute în companie dar nu le-au pus niciodată pe hârtie, nu au o schiță după aceste procese sau proceduri...ele sunt în capul oamenilor din firmă. În aceasta etapa compania are nevoie de o platforma de procese, unde să poată implementa toate procesele neacoperite de aplicațiile clasice deja implementate până atunci, asa numitele sisteme BPM.

Practic odată ajunsă in această etapă de digitalizare o companie are toate zonele business-ului acoperite de un sistem, platformă, soluție, un modul. Având totul acoperit înseamnă că firma are toate datele, știe tot ce se întâmplă în firma practic acum e la nivelul în care poate explora noi oportunități, poate inova dar pentru a face aceste lucruri ai nevoie ca echipa de management să se poată ocupa de explorare, de inovare. Oamenii au nevoie de timp, de date corecte și capacitatea de prelucrare a unui volum mare de date.....acest lucru ne duce spre alte investiții, un alt nivel de digitalizare.

Urmărește-ne