Grad scăzut de digitalizare

Companii care sunt la început de drum

Prima categorie sunt companiile care au făcut un pas înainte și au început să-și gândească procesele în mod unitar, centralizat, cu politici de business si de securitate mai stricte. Zona din care au început companiile să implementeze proiecte de digitalizare au fost cele legate de integrare a proceselor de facturare, contabilitate, personal și vânzări. Soluțiile care adresează această zonă sunt: ERP, CRM, HRM, WMS (Enterprise Resource Planning, Customer Relationship Management, Human Resource Management, Warehouse Management).

În general implementarea unor astfel de soluții s-a făcut prin înlocuirea aplicațiilor folosite înainte, de exemplu firmele nu mai facturează din Excel sau o aplicați simplă de facturare ci au proces prin care înregistrează o comandă, apoi facură, apoi înregistrarea contabilă aferentă se generează in contabilitate. Vorbim defapt de implementarea intr-un sistem a mai multor module (pe departamente sau arii din activitate) care comunică între ele. Sunt multe companii care se descurcă și pot susține business-ul cu aceste sisteme pe o perioada de 2-3 sau chiar 10 ani. În perioada în care folosesc aceste sisteme ei primesc sau cumpără versiuni îmbunătățite sau module noi care îi ajută să dezvolte firma și să fie la zi cu modificările legislative în principal și cu avansul tehnologiilor pe plan secundar.

Companiile care au un nivel digitalizare mic au un comportament traditional pasiv, nu își propun creșteri sau extinderi mari de business. Bineinteles ca avem în aceasta categorie și firme care cresc, se extind și deobicei când ajung în acest punct apar nevoi și la nivel de resurse IT care să le susțină cresterea, extinderea. Mai nou un pas pe care îl fac companiile este acela de a automatiza munca manuală repetitive prin implementarea robotilor software sau hardware care utilizează aceleasi sisteme dar lucrează mult mai rapid, procesează un număr mult mai mare de date și informații fără erori. Vorbim în aceste cazuri de aplicații și platforme din familia RPA sau RDA (Robotic Process Automation, Robotic Desktop Automation).

Horia Nes

Numele meu este Horia Neș sunt pasionat de digitalizare,  citesc constant despre proiecte noi si ofer consultanță pe partea de vânzari de solutii software.

0 Commentarii

Lasă un comentariu

Urmărește-ne