Digital Romania oferă soluții software pentru pasionații de digitalizare.

România este pe cale să creeze primul său accelerator regional de tehnologie

Una dintre agențiile de dezvoltare regională din România, care pune accentul pe idei și nu pe palmares, își propune să creeze zeci de firme de tehnologie de succes – și cel puțin un unicorn – până în 2027.
România este pe cale să creeze primul său accelerator regional de tehnologie


Un unicorn din vestul României? Asta își dorește Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) până la sfârșitul anului 2027.

Săptămâna aceasta, agenția a început procesul de selecție a managerului unui nou accelerator regional – primul din România – care dorește să supravegheze derularea a peste 11 milioane de euro în firme aflate la început de drum.

Căutarea, spune ADR Vest, este internațională.

Finanțarea, din Programul de Dezvoltare Regională 2021-27 al UE, va fi completată de eventualul administrator al fondului, care va trebui să atragă și investitori terți independenți.

Pe lângă finanțare, acceleratorul va sprijini companiile high-tech aflate la început de drum prin mentorat și acces pe piață. Regiunea de Vest a României include orașele Arad și Timișoara (foto sus) și are deja al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor (15 500 de euro în 2022) dintre toate cele opt regiuni ale României din UE, cu excepția capitalei, București.

În total, Programul de dezvoltare regională al UE are o valoare de 1,18 miliarde de euro pentru regiune.

„Acesta este un moment crucial pentru întreaga Regiune de Vest”, spune Sorin Maxim, director general al ADR Vest.

„Unul dintre pilonii-cheie ai strategiei noastre de dezvoltare regională în actualul ciclu financiar este investiția în întreprinderile aflate la început de drum, în special în cele cu o componentă tehnologică. Ne concentrăm pe acceleratoarele de afaceri bine-cunoscute care oferă capital inițial, precum și pe fondurile de capital de risc”.

„Obiectivul nostru este să cultivăm un unicorn în regiunea noastră până în 2027 – în esență, un start-up care depășește o evaluare de un miliard de dolari. Plantăm semințele acum și, cu timpul, le vom cultiva până la fructificare. Acest tip de investiții este esențial pentru sprijinirea companiilor cu idei și expertiză deosebite, dar fără resurse. Aici intervenim noi pentru a le ajuta să se dezvolte.”

Tehnologie și inovare

Programul va fi implementat în trei etape, dintre care prima este etapa de preaccelerare. Administratorul de fonduri va oferi formare, mentorat și sprijin persoanelor care au idei de afaceri inovatoare și viabile, cu scopul de a dezvolta aceste idei cel puțin până la stadiul MVP (Minimum Viable Product).

Scopul este de a crea un portofoliu solid de IMM-uri gata să intre în procesul de accelerare.

În etapa de accelerare, IMM-urilor cu idei noi de afaceri în sectoare inovatoare din punct de vedere tehnologic li se vor oferi îndrumare, formare, mentorat și finanțare cu capital de risc pentru a le ajuta să se dezvolte și să se expună la nivel internațional.

Această etapă finală, finanțarea inițială, va viza IMM-urile care au primit deja finanțare inițială în timpul etapei de accelerare, precum și alte întreprinderi cu potențial ridicat de creștere rapidă a pieței.

Până la sfârșitul ciclului de finanțare 2021-2027, ADR Vest își propune să sprijine cel puțin 100 de MVP-uri în etapa de pre-accelerare, 40 de IMM-uri în etapa de accelerare și 10 IMM-uri în etapa de finanțare inițială.

Un accent pe idei

„Există o diferență semnificativă între apelurile IMM-urilor din ciclurile de finanțare anterioare și ceea ce dezvoltăm acum”, adaugă Maxim.

„Anterior, finanțarea se concentra pe capacitățile existente ale unei firme. Acum, ne concentrăm pe idei – potențialul lor de dezvoltare a pieței și inovația tehnologică pe care o aduc.

„În plus, companiile nu vor primi doar finanțare; vor beneficia, de asemenea, de un pachet cuprinzător de mentorat oferit de echipa de management a acceleratorului. De la marketing la dezvoltare tehnologică și financiară, companiile vor primi asistență care, altfel, ar trebui să fie furnizată din exterior.”

53 persoane au citit acest articol.

Horia Nes

Numele meu este Horia Neș sunt pasionat de digitalizare,  citesc constant despre proiecte noi si ofer consultanță pe partea de vânzari de solutii software.

0 Commentarii

Lasă un comentariu

Urmărește-ne

Digital Romania - Solutii software pentru pasionatii de digitalizare