Digital Romania oferă soluții software pentru pasionații de digitalizare.

REVISAL accesibil online pentru salariați și foști salariați

Registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) va fi accesibil online pentru salariați și foști salariați
REVISAL accesibil online pentru salariați și foști salariați

Registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) va fi accesibil online pentru salariați și foști salariați, iar aceștia vor putea descărca astfel un extras prin care pot dovedi vechimea în muncă și/sau în specialitate, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Acum, salariații trebuie să se adreseze angajatorului sau Inspecției Muncii pentru un astfel de document. 

De ce este important: În prezent, nu există un cadru legal prin care salariații să poată avea acces nerestricționat la datele proprii din registrul de evidență al salariaților. Totodată, pentru a obține un extras din registru, angajații depind, fie de angajator, fie de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În ambele situații, extrasul este emis în urma depunerii unei cereri scrise, ce se soluționează în termen de 15 zile.

Registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) se întocmește în format electronic. Angajatorii completează și transmit datele online în registru, pe portalul Inspecției Muncii. Aceștia se autentifică cu parolă pentru transmiterea online a acestor date. Datele din registru, transmise de angajatori, se stochează într-o bază de date administrată de Inspecția Muncii. Așadar, pentru transmiterea datelor, angajatorii se autentifică pe portalul inspecției muncii, acolo unde există baza de date online în care sunt păstrate datele și informațiile din registru. În acest moment, însă, nu există o procedură prin care salariații să poată avea acces la portalul https://reges.inspectiamuncii.ro/ și implicit la baza de date online.

    Prin urmare, accesul de către un angajat sau fost angajat la datele propriului contract de muncă, se face în următoarele modalități: 

- La solicitarea scrisă a salariatului/fostului salariat, angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile să pună la dispoziția acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate;

 - Dacă angajatorul se află în imposibilitate de a furniza extrasul, salariatul se poate adresa ITM pentru eliberarea unui extras din registru din care să rezulte activitatea desfășurată la acesta. ITM eliberează documentul în termen de 15 zile de la data solicitării; 

- La solicitarea scrisă a salariatului/fostului salariat, ITM asigură accesul individual. Condițiile, procedura de lucru și limitele accesului la informații se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și al ministrului comunicațiilor și societății informaționale.

 

Prevederile proiectului adoptat

 

Registrul general de evidență a salariaților este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date, precum și la generarea online și descărcarea unui extras din registru. Vechimea în muncă și/sau în specialitate poate fi dovedită și cu extrasul prevăzut. 

Metodologia de întocmire a registrului general de evidență a salariaților, înregistrările care se efectuează, condițiile privind accesul online al salariaților sau al foștilor salariați la datele din registru, inclusiv condițiile privind dovada vechimii în muncă și/sau în specialitate (...) precum și orice alte elemente în legătură cu întocmirea acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. 

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, se stabilesc procedura de acces online a salariaților sau foștilor salariați la datele din registrul general de evidență a salariaților, modalitatea de generare și descărcare a extrasului, precum și condițiile în care prin extras se poate dovedi vechimea în muncă și/sau în specialitate.


Sursă: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/decizie-modifcari-la-revisal-in-codul-muncii-acces-online-pentru-salariati-angajatorul-scapa-si-el-de-birocratie-20680282?source=biziday

3189 persoane au citit acest articol.

Horia Nes

Numele meu este Horia Neș sunt pasionat de digitalizare,  citesc constant despre proiecte noi si ofer consultanță pe partea de vânzari de solutii software.

6 Commentarii

Alina Daniela Deliu

2023-02-19 15:54:42

Ma intereseaza sa stiu ce vechime am in Romania.

2023-03-13 08:13:50

FERNYE ANDREI OVIDIU mă interesează dacă sunt angajat și în ce condiții

2023-03-13 08:15:55

Ionut

2023-03-14 12:41:24

Buna ziua! Am intrat pe site-ul ITM Dolj pentru ca am lucrat numai in Craiova si n-am vazut nimic pe acesta din care sa reiese cum se poate accesa extrasul din REVISAL - am vazut in schimb ca ar costa 20 RON, asa este si acum? Cum pot accesa extrasul din REVISAL? Va multumesc anticipat! O zi buna!

Costel

2023-03-15 17:50:05

Daca am domiciliu acum in bucuresti ...dar locurile de munca am avut in jud braila ..galati ..resita si bucuresti ....de la care ITM pot cere adeverinte ptr locurile de munca pe care le am avut ??????

Țoca ionuț

2023-03-16 09:54:30

Lasă un comentariu

Urmărește-ne

Digital Romania - Solutii software pentru pasionatii de digitalizare