Digital Romania oferă soluții software pentru pasionații de digitalizare.

Prognoze pentru Tehnologia Inteligenței Artificiale în 2024

În timp ce anul 2023 a fost marcat de avântul spectaculos al inteligenței artificiale, perspectivele pentru 2024 par să fie mai rezervate.
Prognoze pentru Tehnologia Inteligenței Artificiale în 2024

Care sunt trendurile pe care le putem anticipa în domeniul tehnologic pentru 2024?

Anul precedent a fost cu siguranță unul în care inteligența artificială generativă a devenit omniprezentă. De la generarea de coduri de calculator la creația de opere de artă și eseuri, sistemele de inteligență artificială generativă au devenit instrumente esențiale în diverse industrii și profesii, marcând o prezență majoră în peisajul tehnologic, conform BBC.

Una dintre mișcările semnificative ale anului a fost lansarea lui ChatGPT de către OpenAI la finalul lui 2022, urmată rapid de implicarea rivalilor în această competiție tehnologică. O mișcare de amploare din partea Alphabet, compania-mamă a Google, a fost dezvăluirea lui Gemini - o inteligență artificială integrată în produsele Google, inclusiv în chatbot-ul și motorul de căutare al său. Alphabet susține că Gemini depășește performanța versiunii actuale a lui ChatGPT, însă creatorii acestuia din urmă, OpenAI, promit o versiune îmbunătățită a software-ului lor pentru anul viitor.

Directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, a făcut o declarație îndrăzneață în noiembrie la o conferință pentru dezvoltatori de software, sugerând că ceea ce au lansat până acum va părea învechit în comparație cu ceea ce sunt pe cale să creeze în viitor.

Investitorii sunt tot mai interesați să investească sume semnificative în această industrie, în speranța de a susține viitorii lideri de piață. Conform PitchBook, în întreaga lume, firmele de capital de risc au investit 21,4 miliarde de dolari în start-up-uri de inteligență artificială generativă până la sfârșitul lunii septembrie, o creștere semnificativă față de investițiile de doar 5,1 miliarde de dolari din întregul an 2022.

Cu toate acestea, există voci care avertizează că exuberanța actuală ar putea fi temperată în anul 2024. Ben Wood, analist-șef la CCS Insight, sugerează că inteligența artificială generativă ar putea întâmpina dificultăți mai mari în viitorul apropiat. El subliniază că dezvoltarea și gestionarea unor astfel de sisteme sunt extrem de costisitoare, necesitând o putere de calcul considerabilă și cipuri de calculator scumpe, care sunt în același timp și limitate în disponibilitate.

Wood anticipează că pentru a reduce aceste costuri, o parte din procesare ar putea fi mutată la nivel local, pe dispozitive precum laptopuri sau telefoane mobile. În plus, el avertizează că reglementările și disputele juridice ar putea tempera entuziasmul în ceea ce privește inteligența artificială generativă, cu companii care ar putea fi nevoite să retragă servicii pentru a se conforma noilor cerințe legislative.

Pe fondul progreselor remarcabile din trecut, este esențial să privim cu optimism spre viitor și să anticipăm provocările și schimbările ca pe oportunități de creștere și inovație în domeniul tehnologiei și al inteligenței artificiale în anul 2024. O abordare proactivă și plină de încredere ne va ghida către soluții creative și evoluții pozitive, deschizând noi orizonturi către un viitor digitalizat și plin de inovații aduse de inteligența artificială, care să îmbunătățească viețile oamenilor și să transforme în mod pozitiv modul în care interacționăm cu tehnologia.

Sursa: https://aliant-tech.cdn.ampproject.org/c/s/aliant.tech/ro/noutăți/prognoze-pentru-tehnologia-inteligenței-artificiale-în-2024?hs_amp=true

47 persoane au citit acest articol.

Horia Nes

Numele meu este Horia Neș sunt pasionat de digitalizare,  citesc constant despre proiecte noi si ofer consultanță pe partea de vânzari de solutii software.

0 Commentarii

Lasă un comentariu

Urmărește-ne

Digital Romania - Solutii software pentru pasionatii de digitalizare