Digitalizarea, factor cheie în pandemia IMM-urilor: studiu realizat de Vodafone Group

Studiul a implicat 1.200 de companii mici și mijlocii din diferite țări Europene (Anglia, Germania, Spania, Italia), a analizat experiențele acestora pe parcursul crizei, de la începutul pandemiei și până în iulie 2020.

Acest studiu demonstrează modul în care digitalizarea a stat la baza rezilienței IMM-urilor de-a lungul acestei perioade.

Digitalizarea permite companiilor mici și medii să răspundă provocărilor și să inoveze pentru a se dezvolta, contribuind la redresarea economică pe scara largă.

57% dintre companiile mici și medii din toate sectoarele au înregistrat anulări ale comenzilor sau contractelor din cauza pandemiei, în timp ce 35% dintre IMM-uri au indicat faptul că pandemia a avut un impact semnificativ asupra cererii și veniturilor.

Companiile mici și medii care s-au digitalizat au avut cele mai mari șanse de a identifica noi oportunități de business în timpul pandemiei. Afacerile cu cel mai mare nivel de digitalizare și-au asigurat oportunități cu o rată de cel puțin două ori mai mare comparativ cu afacerile cel mai puțin digitalizate.

Cu toate acestea, multe IMM-uri s-au confruntat cu bariere semnificative în ceea ce privește adoptarea serviciilor digitale. Șansele ca aceste companii să profite de avantajele noilor tehnologii sunt încă mult mai mici comparativ cu cele ale organizațiilor mai mari, chiar dacă sunt conectate la internet în aceeași măsură. În ciuda beneficiilor digitalizarii, datele raportului arată că IMM-urile rămân în urma companiilor mai mari în ceea ce privește adoptarea aproape a tuturor tehnologiilor. Cele mai mari decalaje sunt în digitalizarea proceselor organizaționale interne, unde se poate câștiga cel mai mult prin eficientizare.

“Companiile mici și medii joacă un rol important în economiile europene, dar acestea au fost deosebit de vulnerabile la criza pandemiei. Investind în IMM-uri și în transformarea lor digitală avem ocazia să modelăm redresarea economică a Europei într-un mod care să ofere schimbări durabile și de impact. Credem că rezultatele studiului sunt foarte relevante pentru guverne în dezvoltarea de politici care să asigure că IMM-urile beneficiază de ceea ce au nevoie pentru a se redresa. Acum este momentul să sistematizăm digitalizarea companiilor mici și medii și să analizăm modul în care Fondul de Redresare al UE poate fi cel mai bine utilizat la nivel național pentru a sprijini reziliența și redresarea IMM-urilor" - a declarat Mihnea Rădulescu, Director Enterprise Business Unit, Vodafone România.

 

Conform studiului Vodafone, există o serie de motive pentru care companiile mici și medii au avut dificultăți în a se digitaliza:

• 73% au declarat ca au întâmpinat dificultăți cu implementarea noilor tehnologii, integrarea cu tehnologiile existente și cu procesele de business, migrarea de la vechile sisteme și retragerea vechilor tehnologii; 

• 51% au spus că au avut dificultăți să identifice tehnologiile potrivite sau furnizorul potrivit;

• 38% dintre companiile mici și medii au spus că au avut nevoie de sprijin prin cursuri de instruire;

• 29% au indicat costul investițiilor în digitalizare ca fiind o barieră atunci cand au luat în calcul aceste transformări.

 

Cu toate acestea, în timp ce firmele de tehnologie pot face mai mult pentru a-și face produsele și serviciile mai accesibile și, prin urmare, pentru a spori adoptarea acestora, guvernele pot juca un rol semnificativ pentru a sprijini accelerarea digitalizării companiilor mici și mijlocii, cu beneficii economice și sociale pe mai departe. Rezultatele studiului evidențiază complexitatea proiectării de politici, ca răspuns, pentru un grup atât de eterogen, și oferă, de asemenea, informații valoroase despre modul în care aceste provocări pot fi abordate în practică.

Datele evidentiate de acest studiu, combinate cu analiza realizata de către Deloitte, oferă recomandări tangibile pentru viitoare politici guvernamentale.

 

Sursa articolului: https://www.vodafone.com/perspectives/blog/sme-digitalisation

https://doingbusiness.ro/articol/digitalizarea-factor-cheie-care-a-determinat-impactul-crizei-pandemiei-asupra-imm-urilor-potrivit-unui-studiu-realizat-de-vodafone-group-5508 

Horia Nes

Numele meu este Horia Neș sunt pasionat de digitalizare,  citesc constant despre proiecte noi si ofer consultanță pe partea de vânzari de solutii software.

0 Commentarii

Lasă un comentariu

Urmărește-ne