Digital Romania oferă soluții software pentru pasionații de digitalizare.

Adriana Cristian: Industria IT se adaptează deja la noile tehnologii și trenduri de pe piață

Om care a lucrat la privat de când se știe, profesionist în tot ceea ce face, cu precădere în industria IT, manager care a reușit să coordoneze cu succes echipe și să obțină rezultatele dorite, mamă a două fete și politician fresh și fain de Cluj.
Adriana Cristian: Industria IT se adaptează deja la noile tehnologii și trenduri de pe piață

Astăzi vă invităm să o cunoașteți doar pe profesionistul și pe mama Adriana Cristian, urmând ca ai noștri colegi de la Apuseni Info să dezvolte și tematica politică într-un viitor interviu.

DISPERSIE: Salut, Adriana! Am lecturat CV-ul tău de pe site-ul FSEGA și remarcăm că este unul cu adevărat impresionant, atât din perspectivă profesională dar mai ales educațională. Ești absolvent de UTCN – inginer electronică și telecomunicații dar totodată absolvent de master la Studii europene și doctorand la  Științe Politice UBB. Cum s-au împăcat „realul” cu „umanul” în călătoria ta profesională și de ce ai optat pentru Științe Politice după ani buni de inginerie?

Adriana Cristian: Salut! Eu am fost învățată de părinții  mei și de mentorii mei că nu trebuie să te  oprești niciodată din a învăța și acum, după 20 de ani de activitate în mediu privat pot să confirm că cei mai realizați sunt oamenii care au această valoare.

Am ales UTCN-ul gândindu-mă la oportunitățile viitoare de carieră, dar în liceu am avut mai degrabă o înclinare spre zona de uman și rămăsesem cu o întrebare în suflet despre cum ar fi fost dacă alegeam altceva.

Am terminat UTCN in 2005 și de atunci am profesat în mediul privat în domeniul tehnic.

În 2016, când eram în ce-a de-a doua perioadă de concediu maternal, mi-am dorit să fac și altceva printre activitățile de mămicit așa că am decis să fac un master și cel de Negocieri europene și internaționale de la Studii Europene părea suficient de “uman” și tehnic pentru zona de management. M-a atras acesta și pentru că Uniunea Europeană e cea mai valoaroasă construcție a generației noaste.

Doctoratul la Științe Politice l-am început după ce am intrat în politică din dorința de a învăța și teoretic despre lumea aceasta și modelele ei. Vă spuneam că îmi place să învăț ?

DISPERSIE: Manager cu experiență de peste 10 ani în conducerea echipelor mici și mari în IT și logistică și mămică de două fete. Cum ai reușit să împaci viața personală cu cea de familie, având în vedere că astăzi puține familii tinere se încumetă să facă copii, până acei tineri nu sunt „realizați profesional”?

Adriana Cristian: Eu mi-am dorit de când mă știu doi copii, poate pentru că și eu am un frate și știu cât de bine e să știi că vei avea tot timpul pe cineva lângă tine.  Și mi-am propus să fiu un părinte foarte implicat pentru că mă bucură fetele și pentru că le sunt datoare să fiu o mama bună și să le cresc într-o familie care să le dea aripi să devină ce vor vrea ele să devină.

E adevărat că am așteptat și eu până ce cariera mea a ajuns acolo unde îmi doream. Apoi, la fel ca marea majoritate a femeilor, am jonglat cu cele două dimensiuni ale vieții – familie și viață profesională și am făcut acest lucru cu planificare și suport din partea soțului meu. Nu o să mint, a fost și greu, dar nu imposibil. Noi suntem doi în creșterea copiilor și asta ajută mult pentru că ne permite să ne dezvoltăm și profesional, nu doar personal.

DISPERSIE: Care îți este cel mai drag proiect sau care îți sunt cele mai dragi proiecte din cariera profesională? Ce ai învățat din acele experiențe?

Adriana Cristian: Îmi e greu să aleg doar câteva momente din cei 20 de ani de muncă. Trebuie să menționez echipa de la IPA unde mi s-a spus pentru prima dată doamna inginer sau fantastica experiență din Siemens cu cei 2 ani petrecuți în Baku, Azerbaijan, perioada Ceva-Nokia când a trebuit să gestionez o grevă și o închidere de fabrică, anii din NTT Data când am preluat responsabilități din toate zonele de management sau de proiect sau perioada de acum din Accesa în care mă bucur real și așezat de echipele pe care le coordonez. În cei 20 de ani de muncă am învățat de la oameni și prin oameni, am învățat că atitudinea corectă e cea de a munci în echipă pentru ce îți propui și pentru a rezolva problemele ce inerent apar.

 

DISPERSIE: Anul 2023 nu a fost cel mai roz pentru sectorul IT, o analiză elocventă fiind efectuată de ANIS, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, care a derulat un sondaj (Sentiment Survey 2024) în luna decembrie 2023 din care a rezultat că industria de IT a încheiat 2023 cu rezultate sub aşteptările de la începutul anului. Cum evaluați piața IT din anul 2024? Vorbim de un început de criză în IT?

Adriana Cristian: Se simte în piața de IT starea de așteptare, nu neapărat o criză, dar oamenii își reevaluează necesitatea investițiilor planificate și sunt precauți. Această stare se resimte în numărul scăzut de proiecte noi și în lentoarea pieței de recrutare. 

DISPERSIE: Industria IT reprezintă plus/minus 6,2% din PIB-ul României iar angajații IT aduc contribuții duble, la stat, față de medie. În egală măsură și statul român a fost prietenos cu mediul IT din punct de vedere fiscal în ultimii 20 de ani. Ce ar mai putea să facă în plus statul pentru mediul IT, de la decizii guvernamentale la modificări legislative și cum răspunzi celor care afirmă că facilitățile fiscale acordate IT-iștilor nu sunt corecte față de alte categorii profesionale din privat?

Adriana Cristian: Facilitățile acordate în trecut au fost pentru stimularea pieței de IT și după cum s-a văzut din creșterea industriei au avut efectul scontat. Ele au contribuit – dar nu putem rezuma discuția la facilitati fiscale.

România nu are o strategie pentru industria de IT. Aceasta lipsa de viziune este foarte evidentă și pe termen mediu va anula toate progresele făcute până acum.

Vorbim cu mândrie de firmele de IT din România, dar cum explicăm faptul că suntem pe ultimul loc DESI, indexul de dezvoltare economică digitală, dintre toate țările Uniunii Europene. 

Mai clar, ce înseamnă asta?

La nivel national, pe parte de digitalizare, România are cea mai puțin pregătită forță de muncă din toata Europa, cele mai puține oportunități pentru cei care lucrează în domeniu și cele mai puțin integrate și moderne servicii publice digitale.

Singura parte bună este că avem avem loc unde să creștem!

Putem îmbunătăți lucrurile considerabil printr-o strategie națională, consistentă și realistă – și o execuție consecventă a acestei strategii.

Acest lucru nu se face cu slogane politice!  Nu vom face asta cu politruci puși în poziții cheie, dar cu zero experiență în domeniu!

Pentru asta avem nevoie de lideri politici care să înțeleagă domeniul, care sa aibă experiența și viziunea necesară pentru a produce această schimbare!

DISPERSIE: Clujul este astăzi și a „doua piața IT” a României după București. Cât datorează Clujului IT-ului? Cât a stimulat această industrie economie și/sau cât a încurcat-o, pentru că sunt voci care acuză și industria IT pentru prețurile mari din imobiliare?

Adriana Cristian: Clujul s-a dezvoltat mult datorită acestei industrii care la nivelul Clujului nu e în top ca cifră de afaceri/firmă însă e în top la nivel de angajați cu salarii peste medie. Clasa de mijloc clujeană a crescut datorită salariilor peste medie din Cluj și a atras după ea și alte oportunități în zona de educație, sănătate, imobiliare, HORECA, etc. Iar aceasta este o realitate pe care o cunoaștem toți cei ce locuim aici de cel puțin 20 de ani.

Prețurile mari la apartamente și chirii, nu se datorează acestei industrii, ci modului în care Clujul s-a dezvoltat în ultimii ani. S-a construit puțin față de necesitatea pieței, infrastructura deficitară nu a încurajat corespunzător dezvoltarea în zona metropolitană, lipsa locurilor și a condițiilor din cămine a făcut ca în Cluj să se locuiască prost.

 

DISPERSIE: Cât de importantă este legătura, colaborarea, între IT, mediul academic și cel administrativ în  Cluj-Napoca, dat fiind faptul că principala „industrie” a Clujului a rămas învățământul superior – universitățile orașului?

Adriana Cristian: Colaborarea între toate instituțiile pe care le menționați este extrem de importantă pentru a asigura creșterea și dezvoltarea orașului nostru. Clujul are însă nevoie de o strategie corectă în această direcție, una care să includă campusuri adecvate și parteneriate reale pentru că nu mai suntem în competiție cu Bucureștiul sau Timișoara ci cu universitățile europene.

De asemenea, e timpul să vorbim serios despre  fenomenul de “ brain drain”, emigrarea celor mai buni studenți către țări mai dezvoltate și să luăm măsuri atât de reîntoarcere a acestora, cât și de a atrage la rândul nostru studenții altor țări prin diverse facilități. Am solicitat de multă vreme inițierea unui program de locuințe de necesitate, atenție nu locuințe sociale, ci de necesitate care să îți permită să acorzi facilități temporare pentru profesori, doctori, cercetători pentru a te lupta cu acest fenomen. M-am lovit de “nu există legislație” , dar sper să avansăm către “ nu avem ÎNCĂ legislație“ și să ne apucăm să o facem.

DISPERSIE: O întrebare de final. Cât de justificată este frica multor tineri care în ultimii 3-4 ani consideră că ITiștii vor fi înlocuiți în bună măsură cu inteligența artificială? Devine treptat nefrecventabil cel mai la modă și dorit job de după 1989, cel de „ITist”? 

Adriana Cristian: Justificată, dacă ne gândim la ce făcea un ITst acum 5,6 ani.  Deși evoluția tehnologică a fost întotdeauna însoțită de teamă ea a venit întotdeauna și cu  multe oportunități noi.

Cu siguranță meseriile din domeniul IT de azi nu vor mai semăna cu cele de peste câțiva ani, dar spre deosebire de alte industrii în IT suntem mult mai obișnuiți cu schimbarea rapidă din domeniu și sunt optimistă că ne vom adapta. Majoritatea firmelor de IT din piața clujeană au finalizat tranziția  de la un portofoliu strict bazat pe tipul de tehnologie pe care exista expertiză în firmă la o organizație care oferă servicii de consultanță bazat pe nevoia clientului. Cu alte cuvinte, industria IT se adaptează deja la noile tehnologii și trenduri de pe piață integrând zona de AI în produsele oferite.

Aici este oportunitatea pentru piața românească de IT care într-un context potrivit poate să folosească transformările majore prin care trece domeniul pentru a se dezvolta și a deveni mai competitivă.

Sursa: https://dispersie.ro/adriana-cristian-industria-it-se-adapteaza-deja-la-noile-tehnologii-si-trenduri-de-pe-piata/

129 persoane au citit acest articol.

Horia Nes

Numele meu este Horia Neș sunt pasionat de digitalizare,  citesc constant despre proiecte noi si ofer consultanță pe partea de vânzari de solutii software.

0 Commentarii

Lasă un comentariu

Urmărește-ne

Digital Romania - Solutii software pentru pasionatii de digitalizare